Låneord, bloggar och läsförståelse till fler


tw_juni2011Blogg... Vi på Centrum för lättläst gillar inte att använda låneord, speciellt inte om det finns vanliga svenska glosor till hands. Oftast är det bättre att skriva "idrottare" än "atlet", "lärling" än "trainee". Men det är svårt att hitta en vettig svensk ersättning för begreppet blogg, som är en förkortning av webb-logg. Så blogg får det bli!

Hur som helst, först måste vi förklara lite kring våra olika bloggar. Ni har kanske sett LL-förlagets blogg, som startade i september. Centrum för lättlästs blogg (den här) startar nu. Och snart kommer också 8 SIDOR och Läsombud med egna bloggar. Så i slutet av 2011 kommer ni att ha fyra olika bloggar att följa!

På den här sidan kommer ni att hitta inlägg om läsning, lättlästa texter, forskningsrön och mycket annat. Och nyheter förstås.

En nyhet som knappast kommer att synas i dagstidningarna, men som är nog så viktig är resultatet av ett utvecklingsprojekt som genomförts av läsforskarna och professorerna Monica Reichenberg och Ingvar Lundberg. Projektet visar att textsamtal och lättlästa texter ger elever i särskolan möjligheter att både läsa och förstå faktatexter. I projektet var artiklarna från vår nyhetstidning 8 SIDOR särskilt uppskattade.

− Ska vi ha en skola för alla är det av yttersta vikt att vi också ger elever med utvecklingsstörning  en god läsförståelse så att de kan förstå de texter de möter och bli delaktiga i samhället, framhåller Monica Reichenberg och Ingvar Lundberg. Den som är informerad kan bilda sig en egen uppfattning, försvara sina rättigheter och påverka sin situation. Insikter ger åsikter.

Så med rätt pedagogik och med rätt material i handen kan även så kallat svaga grupper få chansen till en ökad förståelse och ökat inflytande. En demokratireform i det lilla!

Här kan du läsa en längre intervju med Monica och Ingvar

Till sist vill jag berätta om den gamle hockeyhjälten som efter en het match i rinken var riktigt arg på domaren, vilket han berättade för tidningsreportern: "Då sa jag på ren svenska: 'Go home!'." På tal om låneord...

Tom Weegar, webb-ansvarig

1 kommentar om “Låneord, bloggar och läsförståelse till fler”

  1. Som medarbetare i 8 SIDOR uppskattar jag att 8 SIDOR uppskattas.

    Skrivet den oktober 18, 2011 kl 9:24 av Mats Ahlsén

Kommentera

Dela på Internet: